- Toit ja tervis, Mahetoit, Persoonilood
Neid kotlette võib valmistada nii pirtsakatele külalistele kui ulakatele lastele, keda on muidu raske ube ja sibulat sööma panna!
Valmistamise aeg: 40 min
Kogus: 16 tk
Kotlettide valmistamiseks varu järgmised koostisosad:
- 1 kg kalkuni- või rohumaa maheveise hakkliha
- 1 sibul
- 2 keskmist küüslaugu küünt
- 150 g Auga ÖKO punaseid ube
- 1 tšillikaun
- 1 laimi mahl
- Peotäis värsket koriandrit
- Peotäis värsket Tai basiilikut
- Kaunistamiseks värsket rohelist sibulat
Maitse järgi:
- Pipart
- Veidi suhkrut
- Loodusvägi Himaalaja sool
Kokka nii:
Keera ahi 200 kraadi peale soojenema. Haki sibul, küüslauk, tšilli, koriander ja basiilik nii väikeseks kui saad ja lisa hakkliha segule. Vala juurde oad (Ready-to-Eat oad on ilma veeta). Lisa laimi mahl, suhkur, sool ja pipar ning sega ühtlaseks massiks.
Aseta käe või supilusikaga vormitud kotletikesed ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadises pöördõhuga ahjus 20-30 minutit, veiselihast kotlette 30-40 min.
Serveeri koos meelepärase lisandi näiteks toorsalati või keedetud kartuliga.
Ideaalselt sobib kotlettide kõrvale meie taipärane karrikapsas!
Koka nipp!
Tšillilt soovitan eemaldada seemned, mis on tšillipipra teravaimad osad. Kuumutamisel annavad seemned väga tugevat vürtsi ja kriibivad söömisel kurku.
Tšillipipra väädid on samuti väga vürtsised ja tundlikumad võivad enamus neist eemaldada või kasutada poolt tšillist. Ettevaatust silmade puudutamisel peale tšilli hakkimist!
Lihaga või lihata?
Seekordne retsept on valmistatud kalkunihakklihast, mis on kerge ja mahlane ning kotlettide valmistamiseks tervislik alternatiiv. Konsistentsi poolest tuleb segu kleepuv ja vedel, seega pole vaja lisada muna või jahu. Ilmselt peaks kotletid aga vormima lusikate vahel.
Oma toidulauale liha valides võiks selleks sobida Eesti maheveisest tooted, kuna rohumaa mahe veiselihas ei ole kahjulikke lisaaineid. Eestis on ühed maailma parimad rohumaad, mille hooldamisega need lihaveised igapäevaselt tegelenud on, tänu millele on liha kasvanud toitainerikkalt ja sisaldab kasulikke rasvhappeid ja vitamiine.
Kes aga üldse liha ei soovi saab kotlette hõlpsalt valmistada ka lillkapsast, porgandist, kikerhernestest või ainult ubadest, konsistentsi parandamiseks võib lisada Loodusvägi täistera nisujahu.
Kas teadsid, et...?
Oad on teada-tuntud valguallikad, aga nendest saab ka ained, mida inimese organism ise ei tooda. Seejuures pole oluline, kas oad on konserveeritud või ise keedetud – toiteaine kadu on minimaalne.
Ubades sisalduvad kiudained aitavad kehas lahustada nn halba kolesterooli ja aitavad veresuhkru tasakaalus hoida. Ubadest saab raua kätte, kui süüa neid koos C-vitamiini sisaldavate köögiviljadega (kapsas, paprika jm).
Punane uba on lihtsasti omastatav valgu allikas ja temas sisalduv tselluloos tekitab kauakestva täiskõhutunde.
Tai basiilik on aromaatne maitsetaim, mis lõhnab aniisi järgi. Basiilik on väga tervislik maitsetaim, millel on nii põletikuvastane, antiseptiline ja immuunsust tugevdav mõju.
Retsepti koostas: Timo Tepp, vabakutseline kokk