- Teraviljad, Gluteenivaba, Hommikusöögid, Lisatud suhkruta, Küpsetised, Lõunaks või õhtuks
Brokolipirukas singi ja kodujuustuga on nii maitsev ja tõhus taldrikutäis, et sobib hästi kasvõi omaette kosutavaks toidukorraks.
Säti sinna juurde värsket salatit ning nii saadki tulemuseks kas argipäeva või pidulauale sättimiseks sobiliku rohekirju piruka.
Küpsetis on gluteenivaba, kuna tainas on valmistatud toortatrajahust, Küpsetamiseks kasuta ca 24 cm läbimõõduga vormi.
Kogusest jagub 8-10 sööjale.
Pirukatainas:
- 125 g võid
- 3 dl Loodusväe toortatrajahu
- 100 g kodujuustu
- Näpuotsaga Himaalaja soola
Brokoli-kodujuustutäidis:
- 1 keskmise suurusega brokolipea, õisikud eraldatuna
- 200 g kodujuustu
- 100 g sinki
- 5-6 päikesekuivatatud tomatit
- 2 muna
- 2 dl kohvikoort
- 100 g juustu, riivituna
- Himaalaja soola ja pipart
- Hakitud värsket tüümiani
Tõsta tükeldatud külm või, jahu, kodujuust ja Himaalaja sool kaussi või köögikombaini. Töötle kas käte vahel või köögikombainis ühtlaseks tainapalliks. Kui tainas jääb liiga kuiv, lisa veidi vett. Vormi ühtlane tainapall ja aseta see kilesse keeratult umbes 30 minutiks jahedasse.
Lõika siis tainas viiludeks ja vooderda sellega 24 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhi ja küljed. Torka taina sisse kahvliga mõned augud, tõsta eelkuumutatud ahju ja küpseta siis 180-200 kraadi juures ca 7-10 minutit, kuni tainapind on kuivaks tõmbunud.
Tõsta ahjust ja jahuta veidi. Täidise jaoks keeda brokoli soolaga maitsetatud vees 3-4 minuti jooksul poolpehmeks. Kurna ja jahuta siis kiirelt jääkülma vee all, nii säilib küpsetamisel brokoli ilus roheline värv. Tõsta brokoliõisikud eelküpsetatud pirukapõhjale. Lisa sinna ka tükeldatud sink, kodujuust ja päikesekuivatatud tomatid.
Puista peale hakitud värsket tüümiani. Klopi munad koos kohvikoorega lahti. Maitsesta segu Himaalaja soola ja pipraga ning kalla brokoli-kodujuustusegule peale. Puista kõige peale riivitud juustu.
Tõsta pirukas eelkuumutatud ahju 180 kraadi juurde ja küpseta ca 40 minutit, kuni pirukas on kergelt kuldpruun ja täidis läbi küpsenud.
Serveerides paku juurde värsket salatit.
Retsept ja foto: Tuuli Mathisen