- Tasub teada, Toit ja tervis, Mahetoit
Meie selleaastane talv on olnud ootamatult soe ning ilma lumeta, kuid sellevõrra tugevamalt on olnud tunda iga tuuleiil ja kraadimuutus miinusesse.
Nii et kuigi meil pole tõelist külma veel olnud, tasuks siiski mõelda sellele, kuidas end paremini soojas hoida ning terve püsida.
Üks võimalus selleks (lisaks enda ja oma lähedaste riietekuhja sisse toppimisele muidugi ?), on korrigeerida oma toidulauda ilmale vastavaks ning pöörata tähelepanu soojendavatele toitudele ning jookidele.
Millised on soojendavad toidud ja kuidas võiks talveperioodil toituda?
Soojendavate toitude juures ei saa mööda Hiina meditsiinist. Teadupärast jagatakse selle tarkuse järgi toidud külmadeks, soojadeks ja neutraalseteks. Hiina meditsiini järgi on soojad toidud need, mis tõstavad kehas kuumust. Külmad toidud toimivad vastupidiselt ehk siis jahutavad keha. Külmi toite (näiteks banaan, sidrun, arbuus, tomat, kurk, salat) ei soovita Hiina meditsiin ka muidu liiga palju tarbida, veelgi vähem siis talvisel ajal. Küll aga võiks jahedaperioodil enda keha kosutada soojendavate toitudega. Mõned näited soojendavatest toitudest toidugruppide kaupa:
- Teraviljad: speltanisu, tatar, riis, kaer;
- juurviljad: kõrvits, maguskartul, sibul, porrulauk, mädarõigas;
- marjad ja puuviljad: vaarikas, kirss, virsik, kuivatatud mandariini koor;
- pähklid: Kreeka pähkel;
- seemned: kõrvitsa- ja päevalilleseemned;
- lihad: lamba- ja kitseliha, suitsusink;
- kalad: angerjas, ahven, forell, krevett, tursk, lõhe, anšoovis;
- piimatooted: lamba- ja kitsepiim;
- maitseained: tšilli, pipar, paprika, nelk, ingver, kaneel;
- lisaks pruun suhkur, vein, äädikas, must tee, kohvi.
Talviseks ajaks sobib ideaalselt näiteks see imeline soolane pirukas, mille retsepti leiad meie retseptivaramust.
Lisaks mängib kindlasti rolli toiduvalmistamise viis, mis soojendavate toitude valmistamiseks sobib. Talvisel ajal peetakse parimaks variandiks toidu küpsetamist, röstimist, grillimist, praadimist ning kaua keetmist, aga ka marineerimist.
Loogiline mõtlemine ja esivanemate tarkused
Kes meist ei ihkaks suvel soojaga rohkem värsket ja toorest kraami ning ei eelistaks talvisel jahedal ajal pigem tummisemat ja kuumemat toitu? Kui mõelda ainult paar inimpõlve tagasi, tuleb tunnistada, et meie esivanematel polnud talvel värsket (eksootilisest rääkimata) toitu kuskilt võtta ning meil on see luksus ainult tänu tehnoloogia arengule.
Nii saame oma lemmikuid nautida aastaringi ning leida uusi maitseelamusi maa ja mere tagant. Kogu selle luksuse juures ei tohiks ära unustada, et meie kehale on siiski pikki-pikki aastasadu olnud omane hooajaline toitumine. Süües neid toite, mis on meie laiuskraadidel konkreetsel ajal kättesaadavamad, on meie toidulaud ka sellevõrra toitaineterikkam. Sellel põhjusel soovitame talvisel ajal kindlasti vähendada toortoidu osakaalu ja nautida rohkem küpsetatud toitude maitseid.
Ära unusta taldrikureeglit!
Kui nüüd eelnevalt kirjapandut lugedes jõudsid rõõmustada, et ohooo, toitumisterapeut käsib mul süüa vaid küpsetatud liha ja teraviljatooteid ning köögiviljad täielikult unustada, on igal aastaajal vaja siiski kinni pidada universaalsest taldrikureeglist - poolel taldrikul olgu köögiviljad, ühel veerandil valk (seda liha, muna, kala, piimatoodete või kaunviljade näol) ning teisel veerandil teraviljad, kartul vm tärkliserikkad juurikad.
Köögiviljad ei taandu oma väärikalt juhtpositsioonilt ühelgi aastaajal.
Seest soojendavad supid, hautised ja vormiroad on talvisel ajal oma kohal.
Loomulikult ei tähenda taldikureegli jälgimine, et peaksime talvel sööma vesist kurki, maitsetuid tomateid või hapusid viinamarju. Eelista selle asemel seda, mis meil värskena kättesaadav on (nt kapsalised, juurikad), kasuta söögi valmistamisel sügavkülmast võetud köögivilju või pane lauale hoopiski suvel purki pandud hõrgutised. Mõned mõtted köögiviljade (ja puuviljade) tarbimiseks talvisel ajal:
- Valmista rohkem ahju- või panniroogasid: mõtle näiteks Vene, Gruusia või India köögi peale. Kui lihtne on tegelikult kokku panna kikerherned, lillkapsas, sibul, kookosjook ja teha sellest midagi karrilaadset või miksida kartul, baklažaan, paprika ja vürtsid ning teha pommuhautist.
- Soojad salatid: mis oleks, kui vahelduseks teeks salati hoopiski panni peal valmis? Kuumuta natuke küüslauku, lisa porgandit ja porrulauku, paprikat, lehtkapsast jmt ning lõpuks sortsuke sojakastet ning naudi tervislikku ja seest soojendavat kõhutäit.
- Supid: nüüd on omal kohal mõnusad, siidised püreesupid kõrvitsast-kartulist või porgandist-läätsedest, aga samuti sobivad kõik tummisemad supid, lihtsalt lisa supipõhjale veelgi rohkem köögivilju ning tummisuse andmiseks viska sisse kaunvilju.
- Smuutid: kas oled kunagi proovinud teha sooja smuutit? Lisa marjadele ja/või köögiviljadele vee või piimatoodete asemel juurde soe glögi või ainult marjadest valmistatud korralik marjamahl. Samuti saab imelise smuuti valmistada ahjus küpsenud kõrvitsast, lisades juurde veidi ingverit ja apelsini.
Igasse teraviljatoitu on samuti võimalik lisada köögivilju ning prae kõrval peaks neid samuti alati leiduma. Oled kunagi maitsnud tatrahautist küüslaugu ja päikesekuivatatud tomatitega või kaerahelbeputru sibula ja porgandiga?
Liha ja kala võiks julgemalt maitsestada just erinevate ürtide ja vürtsidega. Mõtle näiteks ahjus pikalt koos punapeedi ja porgandiga moorinud lambalihale, millele on lisatud head eestimaist küüslauku ning peoga värsket rosmariini!?
Või soovid hoopis mõnusat tšillist ahjulõhet, mille kõrvale pakutakse baklažaani-kartuli-tomativormi!?
Head talvised vahepalad, magustoidud ja joogid
Ka vahepalad peaksid talvel olema küpsetatud või kuivatatud ja mitte toored. Minu isiklikud lemmikud on õuna-kaneeli toorbatoon ning mõnusa soolase mekiga röstitud India pähklid.
Õuna-kaneeli toorbatoon maitseb talvel täpselt sama soojendavalt nagu tükike mõnusat kodust õunakooki.
Kui oled suur köögis askeldaja, on muidugi ideaalne mõte vahepalad ise valmis meisterdada. Heaks valikuks on näiteks isetehtud müslibatoon täisterakaerahelvestest, kuhu on lisatud kuivatatud puuvilju ning pähkleid-vürtse. Kui me nüüd juba magusa juurde jõudsime, siis magustoiduks ei tasuks jahedal ajal jäätist või jogurtit valida. Pigem tee ahjus vanu häid küpsetatud õunu kaneeli ja meega või paku perele hoopiski marjakrõbedikku kaneeli, kookossuhkru ja Kreeka pähklitega. Jagan sinuga kohe varsti oma lemmikkrõbediku retsepti.
Juua tasuks soojendavaks joogiks ikka midagi kuuma: kohvi ja tee on siinkohal igati kohased. Aga mis oleks kui lisada oma teele või kohvile veidi särtsu vürtside näol!? Näiteks proovi kohvile lisada kaneeli või kardemoni ja sipsuta teele lisandiks pisut tšillit või pipart?
Üks minu suuri lemmikuid talvisel ajal on kuldne piim, mida valmistan mandlipiimast ja kurkumipastast (kurkumipastasse läheb kurkum, must pipar ja vesi, aga joogile lisatakse veel veidi mahedat metsamett ja kookosõli).
Lastele võib soojendavaks joogiks pakkuda näiteks alkoholivaba glögi. Võta kodune õunamahl, lisa sellele mahedate apelsinide koort, aniisi, kaneeli, kardemoni vm endale meeldivaid vürtse ning kuumuta keemiseni. Keera siis tuli maha ning lase potis ca 10 min podiseda, et joogi maitse tugevneks.
Kes ise ei jaksa või ei viitsi, siis on Loodusväel olemas vürtsidega tembitud marjaväge otsast-otsani täis valmisglögid, mis maitsevad lausa imeliselt! Kokkuvõttes soovitan talvisel ajal pidada meeles vanarahvatarkusi ning süüa hooajalist toitu.
Naudi koos perega mõnusaid ahjuroogasid ning lisa nii sööki kui jooki julgelt vürtsi, siis püsid kenasti terve! Mina lähen nüüd selle jutu peale endale mõnusat mustikaglögi soojendama ning pistan ahju marjakrõbediku. Kes soovib, see proovib seda viimast ka ise teha.
Ahjukrõbedik marjadega (4-le)
- 50 g külma võid või Loodusväe kookosõli
- 1,5 dl täisterakaerajahu (kui kaerajahu käepärast pole, sobivad ideaalselt peenemaks jahvatatud täisterakaerahelbed)
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 50 g hakitud mandleid
- 1 tl jahvatatud kaneeli
- 0,5 dl + 1,5 sl kookospalmisuhkrut
- 450 g külmutatud marju (nt vaarikaid ja kirsse)
- peale raputamiseks Kreeka pähkleid
Tükelda külm rasvaine, lisa küpsetuspulbriga segatud jahu ning haki puruseks massiks. Sega juurde kookoshelbed ning mandlipuru, kaneel ning 0,5 dl kookossuhkrut. Pane marjad koogivormi ning sega läbi 1,5 sl ülejäänud suhkruga.
Raputa peale tainapuru ja suru kergelt kokku. Küpseta 220 kraadises ahjus 40-45 minutit.
Serveeri näiteks vanillikastmega.
Artikli autor Triin Muiste on lõpetanud Annely Sootsi Tervisekooli toitumisterapeudina.