- Tasub teada, Toit ja tervis, Lapsed, Immuunsus, Kehakaal, Mahetoit
On väga tavaline, et noored lapsevanemad hakkavad üha rohkem mõtlema sellele, mida kodus toidulauale panna. Väga paljudele noortele emadele on tuttav sisemonoloog teemal "Mida süüa raseduse ajal?" või kodune mõttevahetus "Mida pakkuda lapsele esimesteks ampsudeks rinnapiima kõrvale?"ainetel. Ja kui laps ükskord kooli läheb, kipub vanemaid närima mure valikute pärast, mida pakub lapsele vahetunnis koolipuhvet või läheduses asuv toidupood. Oma lapsele soovib iga vanem pakkuda ainult parimat, täisväärtuslikku ja võimalikult looduspuhast ning toitainerikast toitu. Samast soovist kantuna sündis 10 aastat tagasi kahe endise koolivenna ettevõtmine, mille nimeks sai Loodusvägi. Loodusväe asutaja Ahto lapsepõlve jääb kunstlikke värvaineid täis kommidest saadud terviserike, mis viis ta mitmeks päevaks haiglasse. Ta lubas juba siis iseendale, et tema tuleviku-laps ei pea kunagi sööma muud kui puhast ja täisväärtuslikku mahetoitu, mis on kasvanud ehtsas kunstlike väetiste ja taimekaitsemürkide vabas mullas.
Mis on mahetoit?
Mahe- ehk ökotoit on looduspuhas -vaba kunstlikest lisaainetest (värv-, lõhna- ja maitseained), ei sisalda geneetiliselt muundatud organisme (GMO) ning on seeläbi inimese tervisele ohutu ja kasulikum. Mahetoidul on suurem toiteväärtus, see sisaldab nö tavatoiduga võrreldes kordades rohkem C- ja B-vitamiine, mineraalaineid (nt rauda, magneesiumi, kaaliumi, tsinki jt) ja 30% rohkem antioksüdante ning maitseb ja lõhnab ehedalt. Uuringud on kinnitanud, et mahe- ja biodünaamiliselt toodetud toidu tarbijatel esineb vähem allergiaid ning nende kehakaal on madalam kui tavatoidu sööjatel. Samuti on tõendatud, et üleminekuga mahetoidule väheneb märkimisväärselt pestitsiidijääkide sisaldus uriinis ja rinnapiimas.
Mahetoit ei sisalda kunstlikke lisaaineid, muundatud kultuure (GMO) ega taimekaitsevahenditest pärinevaid jääkaineid
Mahepõllumajanduses ei ole lubatud kasutada kahjurite tõrjumiseks kunstlikke taimekaitsevahendeid, vaid ainult looduslikke meetodeid. Näiteks külvatakse põldudele vahekultuure, et suurendada elustiku mitmekesisust, et põldudel oleks putukaid, kes hävitavad teisi kahjureid, et linnud käiksid põllul kahjureid söömas. Kui tavatooteis on toiduomaduste muutmiseks lubatud kasutada ligi 600 erinevat lisaainet, millest näiteks sünteetilised toiduvärvid ning säilimisaega pikendavad E-ained võivad mitmete uurimuste kohaselt põhjustada immuun- ja närvisüsteemi häireid ning ka laste hüperaktiivsust, siis mahetoodetele on töötlemise käigus lubatud lisada vaid mõndakümmend looduslikul baasil põhinevat ühendit.
Eriti tundlikud on lisaainetele lapsed, kelle keha on väiksem ja organism alles kasvamas. Laste täheldatakse lisaainete toimel hüperaktiivsuse tõusu - energilisust, rahutust, tähelepanu- ja keskendumisvõime puudust. Viimaste aastakümnete jooksul on märgata olulist krooniliste haiguste, allergiate ja toidutalumatuste kasvu nii täiskasvanutel kui eriti lastel ning pidev kokkupuude paljude kehale võõraste sünteetiliste ainetega mängib selles väga suurt rolli. Kui organismil ei ole vaja tegeleda nii paljude kehale mitteomaste ainete sünteesimisega, siis oleme palju tervemad ning tunneme ennast paremini.
Miks on mahetoit nii kallis?
Tihtipeale tuleb tavatoodete odav hind paraku keskkonna ja inimeste tervise arvelt. FAO (The Food and Agriculture Organization of the United Nations) 2015. aasta aruande põhjal moodustavad looduskapitali kulud mitte-maheda puhul 170% toote müügihinnast. See tähendab, et kui tavatoode maksab ühe euro, peaks see keskkonnakahju arvesse võttes maksma 2.7 eurot. Kuna mahetootjad on sageli väiketootjad, tehakse seda lisatööd käsitsi, näiteks käiakse põllult kahjureid korjamas. Käsitöö on aga kallis. Tavapõllumajanduses on võimalik külvata ja kasvatada suurel pindalal sama andi suurte masinatega, hävitades kahjureid sünteetiliste taimekaitsevahenditega ning suurendades saagikust sünteetiliste väetistega. Mahetootmises on mahud tavatoodetest väiksemad, olenevalt tootegrupist võib maht olla lausa sadu kordi väiksem. Väiksemate mahtude korral on aga tootmis- ja transpordikulud ning muud sellised lisakulud oluliselt kallimad. Soovime Loodusväes, et mahetooted oleksid kättesaadavad kõigile ega jääks hinna tõttu valimata. Seepärast püüame hoida oma toodete hinnad nii taskukohased, kui vähegi võimalik. Teatud tooteid on aga Eestis oluliselt kallim valmistada ja nii olemegi kaasanud tootmispartnereid välismaalt. Mahetoodete hinda aitaks soodsamaks muuta kindlasti suuremad mahud ehk kui mahetoit oleks iga päev enamate inimeste laual, siis selle toomismahud kasvaksid ning hinnadki langeksid. Nii et midagi saab sõbralikumate hindade heaks ära teha igaüks meist.
Viis asja, mida lastega pere toiduvalikuid tehes võiks jälgida:
Lapse kasvavale ja arenevale organismile mõjuvad koormavalt ka lisaainetega üledoseeritud ja saastatud toiduained, mis võivad samuti tekitada erinevaid tervisehädasid. Vali lapsele kindlasti toitu, mille koostisosad on naturaalsed ja nii sulle kui talle endale mõistetavad. Looduspuhast ja toitainerikast ökotoitu süües kaob ka vajadus pideva näksimise järele ning oht süüa liiga palju.
1. Liigne suhkur muudab lapse pahuraks. Lapsed on veresuhkru kõikumisele eriti tundlikud ning kommiga tekitatud ajutisele energiatulvale järgnev kiire langus võib tuua kaasa käitumis- ja keskendumishäired, agressiivsuse, jonni ja kiuslikkuse. Teadlased on leidnud, et suhkur mõjutab ajus dopamiini taset, mis tähendab, et suhkur võib tekitada sõltuvust. Lisaks nõrgestab suhkur lapse immuunsüsteemi. Paraku leidub suhkrut ka toiduainetes, millest seda oodatagi ei oskaks suhkrut on isegi soolastes näksides, näiteks kartulikrõpsudes. Seetõttu on lapsele parimad magustajad looduslikke suhkruid sisaldavad puuviljad, mis annavad ka olulisi toitaineid ja vitamiine, näiteks banaanid, datlid, rosinad.
2. Sünteetilised magusained ei ole parem valik. Suhkrurikastest maiustustest ei ole parem valik ka sünteetiliste magusainetega suupisted. Sünteetilisi magusaineid kasutatakse suhkruasendajatena eesmärgiga vähendada toodete kalorsust, sest magusained sisaldavad väga vähe või üldse mitte kaloreid, kuid on seejuures oluliselt magusamad kui tavaline suhkur. Enimkasutatavad suhkruasendajad on aspartaam ja sahhariin. Uuringutega on leitud seos sünteetiliste magusainete tarbimisest tekkinud peavalude, söögiisu tõusu, vähi tekke jm vahel.
3. Lisaained koormavad lapse organismi. Tavatööstuses lisatakse toitudesse mitmeid kunstlikke lisaaineid eesmärgiga parandada toidu maitset, lõhna, värvust, struktuuri ning muid omadusi ja pidurdada riknemist. Sagedast kasutust leidvad lisaained on näiteks värv- ja säilitusained ning maitse- ja lõhnatugevdajad. Ent mittelooduslikel lisaainetel võib olla mitmeid kahjulikke kõrvaltoimeid ning need võivad vallandada tundlikel inimestel allergia, põhjustada rasvumist ja muid tervisehäireid, mis võivad ilmsiks tulla alles mõne aja möödudes. Sagedasemad tervisehädad on veel allergiline nohu, nõgeslööve, limaskesta ärritus, kõhu- või peavalud. Eriti ohtlikuks võivad lisaained osutuda lastele, kellel täheldatakse nende tõttu hüperaktiivsuse tõusu, õpiraskusi jms.
4. Lapsed on tundlikud pestitsiidide jääkidele. Vajadus suuremate saakide järele on tavapõllumajanduses viimastel aastakümnetel kasvatanud hüppeliselt pestitsiidide ehk keemiliste taimekaitsevahendite kasutamist. See aga maksab lõivu looduskeskkonna puhtusele, toidu kvaliteedile ja tervislikkusele ning tervisele. Pestitsiidide puhul on katseliselt tõestatud, et nende jääkide leidumine toidus mõjutab kõige otsesemal moel tervist, põhjustades hormonaalsüsteemi häireid, vähirakkude teket, rasvumist, viljatust, diabeeti jne. Eriti tundlik on toidus leiduvate taimekaitsevahendite jääkide mõjule just lapse arenev organism.
5. Kiudained täidavad kõhu pikemaks ajaks. Energiarikkad kommid, kartulikrõpsud ja limonaadid jätavad lapsed ilma nende kehale olulistest toitainetest, sealhulgas kiudainetest. Kiudained pidurdavad süsivesikute kiiret imendumist. See tagab veresuhkru pikema tasakaalu, mis omakorda hoiab lapse energiataseme ja meeleolu stabiilsena ning aju kauem töövõimelisena. Kiudainerikas toit tekitab kiiremini küllastustunde ning hoiab kõhu kauem täis.