- Toit ja tervis, Mahetoit
See on kummaline, kuidas keha selliste soojendavate vürtside ja kaua kokku haudunud toitude järgi ise küsima hakkab. Ju siis on vaja! Ja kui on vaja, siis võib ju teha. Kui arvestada seda, et see maitseküllane supp vajab üsna vähe panustamist, kuid samas premeerib sind soojendava ja turgutava paitusega, siis tasub seda vahel valmistada küll.
Kogus: 4-le
- 4 sl oliiviõli
- 2 sibulat, hakituna
- 1 suurem porgand, riivituna
- 4 küüslauguküünt, hakituna
- 1 tl suitsutatud paprika pulbrit
- ½-1 tl tšillihelbeid
- 1 tl kurkumit
- 1 tl vürtsköömneid
- 400 g purk purustatud tomatit
- 2 dl Loodusvägi punaseid läätsi
- 8 dl köögiviljapuljongit
- Loodusvägi Himaalaja soola ja pipart
- Veidi suhkrut
- Värsket koriandrit, hakituna
- Serveerimiseks fetajuustu
Valmistamine
Kuumuta paksupõhjalises potis oliiviõli keskmisel kuumusel ning hauta siis sibulat ja porgandit vaikselt 10-15 minutit. Just selliseks, et nad oleksid mõnusalt pehmeks ja kergelt karamelliseks haudunud. Lisa siis potti küüslauk, hauta mõne minuti jooksul läbi ja lisa potti vürtsid. Kuumuta läbi kuni need muutuvad aromaatseks ning lisa siis potti purustatud tomatid, läätsed ja köögiviljapuljong.
Lase keema tõusta, alanda siis kuumust, kata pott kaanega ning keeda vaiksel kuumusel vähemalt pool tundi, kuni läätsed on pehmed ja hakkavad juba lagunema. Maitsesta supp soola, pipra ja tibakese suhkruga. Võid umbes pool supikogusest blenderis või köögikombainis püreeks töödelda.
Nii saad eriti mõnusa kreemise leeme. Kui supp tundub liiga paks, võid lisada veidi puljongit või vett.
Serveerides paku juurde fetajuustu ning puiste peale värsket hakitud koriandrit.
Retsept ja foto: Tuuli Mathiesen