- loodusvägi, abestore, loodusvägi öko läätsed
Kui väljas sajab lund ja toas lõõmab küünlavalgus, on aeg end hellitada tõeliselt külluslike maitsetega. Mahlane muskaatkõrvits, mis on täidetud aromaatsete veinis hautatud läätsedega, seltsiks pruunistatud seened ja erinevad ürdid, sobib ideaalselt nii pidusöögiks kui ka lihtsalt üheks toredaks õhtusöögiks. Tegu on roaga, mis võidab südameid.
Vaja läheb:
1 keskmise suurusega muskaatkõrvits
250g Loodusvägi ÖKO punaseid läätsesid
8 keskmise suurusega šampinjoni
1,5 sibulat, hakitud
6 küüslauguküünt, peeneks hakitud
Peotäis hakitud värsket tüümianit ja peterselli
1 supilusikatäis tomatipastat
Pool tassi kuiva punast veini
600ml köögiviljapuljongit
1 teelusikatäis cayenne pipart
1 supilusikatäis tahhiinit
1 teelusikat misopastat
2-3 teelusikat kvaliteetset palsamiäädikat
Oliivõli
Kastme jaoks:
Röstitud muskaatkõrvitsate viljaliha
2 supilusikatäit tahhiinit
3–6 supilusikatäit vett või köögiviljapuljongit kastme vedeldamiseks (võib ka rohkem vaja minna)
Soola ja pipart maitse järgi
Hakitud peterselli kaunistuseks
Valmistamine:
Esmalt rösti kõrvits. Kuumuta ahi 220 kraadini. Lõika muskaatkõrvitsad pooleks ja eemalda lusikaga seemned ja kiuline sisu. Aseta kõrvitsapoolikud ahjuplaadile, lõikepind ülespoole, määri kergelt õliga ja maitsesta soola ja pipraga. Rösti 45–50 minutit kuni viljaliha on kahvliga katsudes pehme ja kergelt pruunistunud.
Valmista kreemine läätsetäidis. Kuumuta suur praepann keskmisel kuumusel ja lisa õli. Kui õli on kuum, lisa sibulad, maitsesta näpuotsatäie soolaga ja kuumuta 8–9 minutit. Sega aeg-ajalt, et sibulad ei kõrbeks, kuid mitte liiga tihti, et need pruunistuksid. Lisa seened, küüslauk, petersell ja tüümian ning kuumuta veel 2 minutit, segades sageli, et vältida kõrbemist. Lisa tomatipasta, cayenne pipar, sega ja kuumuta veel 2–3 minutit.
Vala segades pannile punane vein, et pannil olevad pruunistunud osakesed lahti tuleksid. Hauta kuni vedelik on aurustunud ja alkoholi lõhn kadunud, umbes 2–3 minutit. Lisa köögiviljapuljong ja läätsed. Sega hästi läbi ja hauta kuni läätsed on ilusti pehmed ja suurem osa vedelikust imendunud, umbes 15-20 minutit. Keera kuumus madalaks. Lisa tahhiini, misopasta ning sega kuni kõik on ühtlaselt segunenud. Maitse ja lisa maitse järgi musta pipart ja soola kui tarvis. Tõsta pann kõrvale.
Kui röstitud kõrvits on piisavalt jahtunud, et seda käidelda, kasuta lusikat, et välja õõnestada viljaliha, jättes kõrvitsa külgedele ja põhja umbes poole cm paksuse kihi alles.
Täida kõrvitsapoolikud läätsetäidisega. Aseta täidetud kõrvitsad ahju ja küpseta veel 10-15 minutit.
Kastme jaoks tõsta muskaatkõrvitsa viljaliha köögikombaini, lisa tahhiini, köögiviljapuljong ning veidike soola. Blenderda segu ühtlaseks kreemjaks massiks, vajadusel lisa vett või puljongit juurde, et vedelamaks teha.
Serveeri koos tatra või ahjukartuliga ning naudi!