- Toit ja tervis, Mahetoit
Kui Sa soovid praeguse (pisut jahedavõitu) hooajaga kõige paremini kohanduda, siis on hea mõte end soojendada mõnusalt tummiste ja toitvate roogadega. Sel puhul on üheks ülimalt maitsvaks ideeks seesama soojendav indiapärane läätsehautis, mis pakatab maitserohkusest ning põnevatest maitsetest. Ka vürtsikust on selles roas veidike, kuid vastavalt oma maitsemeeltele võid seda suurendada või vähendada. Mulle isiklikult meeldib seda hautist süüa niisama hästi pehme lapi leiva või omaküpsetatud saiaga.
See roog valmib ilma lihata, kui aga oled suurem lihasõber ja ilma selleta ei saa, siis võid hautisesse lisada ka küpsetatud kanaliha.
PS! Pole üldse hullu, kui ühekorraga seda rooga ei jõua ära süüa – seistes see maitsestub täiendavalt ning on väga maitsev ka järgmisel päeval!
Valmistamisaeg: 30 minutit
Kogus: 4-6 inimest
Muu info: ilma lihata!
Vaja läheb:
- 1 sibul
- 2 küüslauguküünt
- 2 sl hakitud ingverijuurt
- 2 sl võid või Loodusvägi kookosõli
- 1 tl kurkumit
- 1 tl jahvatatud koriandrit
- 1 tl vürtsköömneid
- 1 tl paprikapulbrit
- 1 tl karripulbrit
- 0,5-1tl cayenne pipart
- 250 g Loodusvägi punaseid läätsi
- 0,75 dl puljongit
- 1 purk Loodusvägi kookosjooki
- 1 purk purustatud tomateid
Maitsestamiseks:
- soola
- pipart
- suhkrut
- laimimahla
Serveerimiseks:
- Kreeka jogurtit
- värsket koriandrit
- lapi leiba
Valmista nii:
Haki sibul, küüslauk ja ingver. Sulata pannil või, lisa hakitud komponendid ning kuumuta need pehmeks. Seejärel lisa segades kurkum, koriander, vürtsköömned, paprika- ja karripulber ning cayenne pipar. Kuumuta mõned minutid vürtside maitsete tugevdamiseks.
Loputa läätsed voolava vee all. Lisa läätsed sibulasegule ning sega kogu pannil olevaga kokku. Kuumuta kiirelt läbi. Vala pannile puljong ning kuumuta ca 8-10 minutit. Segu peab õrnalt podisema, ära lase keema tõusta. Peale hautamist peab puljong olema silmnähtavalt läätsedesse imendunud. Seejärel vala juurde kookosjook. Lisa segades ka purustatud tomatid. Kuumuta keskmisel kuumusel veel 8-10 minutit. Maitsesta lõplikult ning serveeri rooga koos Kreeka jogurti, koriandri ja pehme saiaga.
Foto ja retsept: Ragne Värk