- Toit ja tervis, Mahetoit, Persoonilood
Proovi neid vegan kikerherne-porgandi palle erinevate lisanditega. Siin retseptis on lisandiks valitud värske salat ja lillkapsas. Pallid sobivad suurepäraselt ka suupiste lauale, proovi erinevate kastmetega.
Valmistamise aeg: 50 min
Kogus: 4le
Pallide valmistamiseks varu järgmised koostisosad:
- 200 g porgandit
- 400 g Auga ÖKO kikerherneid
- 1 sibul
- 2 küüslauguküünt
- 2 spl Loodusvägi ÖKO kookosjahu
Maitse järgi:
- Pipart
- Loodusvägi Himaalaja kristallsoola
- Garam masala maitseainesegu
- Loodusvägi ÖKO kookosõli
- Tšillit
- Koriandrit või peterselli
Lillkapsariis
- 1 keskmine lillkapsas
- 1 spl kurkumit
- 1 tl karripastat (soovi korral)
- Veidi Loodusvägi Himaalaja soola
- Veidi Loodusvägi ÖKO kookosõli
Värske salat
- Pool fenkolit
- 2 -3 porgandit
- 1 pikk kurk
- 5-6 redist
- 100 g värsket spinatit
- Peterselli või koriandrit
- Mango- või tšillikastet
Kokka nii:
Kikerherne pallide valmistamiseks haki sibul, küüslauk, tšilli ja prae pannil. Lisa riivitud porgand ja kuumuta 3 minutit. Tambi kikerherned pudrunuiaga ja lisa pannil valminud segu.
Lisa juurde kookosjahu ja sega kätega ühtlaseks massiks. Vormi golfipalli suurused või veidi väiksemad pätsid ning küpseta grillrežiimil 200 kraadiga 15-20 minutit kuni pallid on kuldpruunid.
Kuni pallid küpsevad haki lillkapsas nii peeneks kui saad, selleks võid kasutada köögikombaini. Lisa pannile veidi õlikarripasta ja kurkum. Karripasta lisamine on vabatahtlik ja sobi neile, kes ootavad tugevamaid maitseid.
Vala lillakapsas pannile ja sega, kuni segu on ühtlaselt kollane. Lisa veidi vett (3 spl) või köögiviljapuljongit ja lase lillkapsal 2-3 minutit selles valmida.
Salati valmistamiseks haki koostisosad ribadeks. Kurgi, porgandi ja redise lõikamiseks kasuta kartulikoorijat. Sega kõik koostisosad ühtlaseks ning maitsesta mangokastme või mu meelepärase salatidressinguga.
Serveerimine
Aseta taldrikule spinatilehed ja tõsta peale salatisegu. Lisa lillakapsariis ning tõsta sellele pallid.
Kaunista tšilli, koriandri või peterselli ja meelepärase tšillikastmega.
Koka nipp!
Soovides laule rohkem silmailu tuua, võid kurgist ja porgandist tõmmata kartulikoorijaga ribad. Seda nippi kasutatakse tavaliselt suurköögis, kui soovitakse lihtsa vaevaga toidu väljanägemine kvaliteetsemaks tõsta. Kurgiribasid kasutatakse ka näiteks kannuvee serveerimiseks, mis on soodne viis külalistele maitsevee valmistamiseks ning ka pidulaua väljanägemise kaunistamiseks.
Kas teadsid, et...?
Kookosjahu on õrna maitse ja konsistentsiga pehme jahu, mis sobib kasutamiseks nii soolastes kui magusates roogades või kastmete ja kissellide paksendamiseks. Suure kiudainesisalduse tõttu on kookosejahu tervisele lemmikjahu. Samuti ideaalne neile, kes soovivad kaalu langetada.
Üldjuhul soovitatakse asendada 20% jahust kookosejahuga (ülejäänud jätta tavapäraselt nisu-või täisteranisujahuks), kuna kookosjahu imab endasse väga palju vedelikku. Kookosjahuga küpsetised jäävad muredad ja nendest on väga hea küpsiseid valmistada.
Kuna kookos pole tegelikult pähkel, siis sobivad sellest valmistatud tooted ka neile, kellel on pähkliallergia. Ideaalne ka diabeetikutele, kuna aeglustab vererõhu tõusu ning vähendab seega koormust kõhunäärmele.
Retsepti koostas: Timo Tepp, vabakutseline kokk