- Toit ja tervis, Mahetoit, Persoonilood
Valmistamise aeg: 40-50 min
Kogus: 8`le
Ahjupaja valmistamiseks varu järgmised koostisosad:
- 500 g Loodusvägi ÖKO toortatra kruupi
- 50 g Loodusvägi lõhnatut kookosõli
- 200 g päikesekuivatatud tomateid
- 300 g Auga ÖKO kikerherned
- 250 g mozzarellat
- 1 väiksem porru
- 1 keskmine baklažaan
- 2 küüslaugu küünt
- 1 tl kurkumit
- Veidi pipart ja Loodusvägi Himaalaja soola
Kokka nii:
Toortatra keetmiseks vala 500 g kruupe potti ja kuumuta neid kookosõliga kuni hakkavad potis prõksuma. Lisa 700 ml vett. Maitsesta vesi soolaga. Keeda madalal kuumusel 10 minutit. Jahuta tatar maha ilma kaaneta potis, aegajalt segades 15 -20 minutit. Keera ahi 180 kraadi peale soojenema.
Haki kõik koostisosad sobivateks tükkideks, soovitavalt kuubikuteks. Prae pannil peekon (vabatahtlik!) ja küüslauk, veidi aja pärast lisa baklažaan ja porru. Prae 5 minutit.
Lisa kurnatud kikerherned ja päikesekuivatatud tomatid. Maitsesta kurkumi, soola ja pipraga. Sega juurde toortatar ja mozzarella kuubikud.
Vali sobiva suurusega ahjuvorm, vala segu sellesse. Lisa soovi korral ka pealmiseks kihiks mozzarellat ning küpseta 180 kraadises pöördõhuga ahjus 15-20 minutit.
Serveeri värske salatiga.
Kui pada jääb järgi, pane järgmisel päeval 100 kraadiga ahju 15 minutiks ning maitsev lõuna – või õhtusöök on jälle olemas.
Koka nipp!
Toortatra keetmisel on oluline kruubi ja vee suhe, mis võiks olla 500g tatart/700 ml vett või 250g tatart/350 ml vett. Peaks jälgima, et tatar ei keeks üle ning sellesse ei jääks üleliigset vett. Keeta ei tohiks üle 10 minuti madalal kuumusel. Tatrakruupi võiks enne vee lisamist veidi potipõhjas pruunistada.
Toortatar on väga kleepuv. Selleks, et tatar jääks sõmer, jahuta äsja keenud tatar maha; seda aeg-ajalt segades ilma kaaneta anumas või kausis. Kokad kasutavad kiireks maha jahutaamiseks laia põhjaga metallist GN-anumat, et tatral oleks võimalikult lai pind jahtumiseks ja seejärel pannakse tatar jahutuskappi. Koduseks alternatiiviks võiks sobida ahjuplaat ja vana hea aknast tulev jahe õhk.
Selliselt keedetud ja jahutatud toortatart saab ka edasi praadida pannil meelepäraste lisanditega või kasutada erinevate salatite valmistamiseks.
NB! Toortatar ja peekon on match made in heaven, seega kui te pole vegan-usku proovige kindlasti ära ja veendute ise.
Kas teadsid, et...?
Toortatar ei ole eelnevalt kuumtöödeldud, mistõttu on tang elujõuline ja selles on säilinud rohkem kasulikke aineid kui tavalises tatratangus. Elujõulisuse tõttu võib toortatart ka idandada ja sellest kasvanud idusid salatites kasutada.
Toortatras on rohkelt B-grupi vitamiine, selles leidub räni ja niklit, vaske ja rauda, sealhulgas palju antioksüdante.
Toortatar on gluteenivaba ja seda peetakse üheks parimaks keha „puhastajaks“. Joogas soovitatakse dieeti, kus toitutakse 30 päeva ainuüksi tatrast ja veest, et keha saaks puhata ja puhastuda.
Tatar on aluseline toiduaine, mida soovitatakse süüa ka kõiksugu allergiate ja toidutalumatuste korral, sest neutraliseerib kehas „üle“ olevad ained ja aitab neid kehast välja viia.
Baklažaan on Indiast pärit rohutaim, mis botaaniliselt liigitatakse marjaks. Ma ei tea väga palju eestlasi, kes baklažaani tihti sööks või oskaks valmistada, kuid seda võiks kindlasti teha. Baklažaanis on vähe kaloreid ja selle lillas koores leidub hulganisti vananemist pidurdavaid aineid.
Retsepti koostas: Timo Tepp, vabakutseline kokk