- Tasub teada, Toit ja tervis, Mahetoit
Geneetiliselt muundatud organismide (GMO) all mõeldakse organisme, mille geene on muudetud pärilikkuseainele kunstlikult lisatud võõra geneetilise infoga. Tulemuseks on muundatud taim, mis kannab küll tootmise tõhususest lähtudes sobivaid omadusi, kuid need ei ole loodustekkepõhised. GMO mõju inimese tervisele on raske hinnata, kuna sellega kaasneb palju kõrvalfaktoreid, millega tuleb arvestada. GMO koos teiste saasteainete ja taimemürkide jääkidega võib inimese tervisele mõjuda ettearvamatult. Ehkki GMO-taimed on haiguste- ning kahjuritekindlamad, võivad taime uued omadused loodust pöördumatult mõjutada.
GMO peamised organismi ja loodust kahjustavad põhjused
- Ühe organismi geeni viimisega teise organismi rikutakse sellega taime füsioloogilist tasakaalu. Selle tulemusena võib geen hakata toimima ootustele mittevastavalt ning tootma kahjulikke produkte, avaldades sellega organismile toksilist ja allergilist mõju.
- Inimene on harjunud sööma looduslikku toitu. Meie organism ei ole aga suuteline nii kiiresti muutuma ning omastama geneetiliselt muundatud toitu.
- Geneetiliselt muundatud toit põhjustab inimese soolestikubakterite tegevuse häirumist.
- Geenmuundatud toit on madalama toiteväärtusega.
- GMO on dominantsete tunnustega, levib kergesti keskkonnas ning reostab teisi taimi. Tuulega kandub geneetiliselt muundatud taimede tolm edasi teistele taimedele ning võib muuta nende geneetikat. Seda levikut ei ole võimalik takistada.
- Mitmed laborirottide katsed on kinnitanud, et geenmuundatud toit avaldab olulist mõju viljatusele ja maksa funktsioonide häirumisele. GMO kasutamise tagajärjed võivad inimesel avalduda alles järgmistes põlvkondades, seepärast on vajalikud pikemaajalised uuringud.
- Ka geenmodifitseeritud loomatoit põhjustab loomade ja nende kaudu inimeste tervisetalituse häireid.
Kaubanduses võib leida igapäevaseid toiduaineid, kuhu on lisatud pärilikult muundatud komponente. Näiteks on hakatud saia ja ka hakkliha massi suurendamiseks kasutama GMO soja, mahlades ja muudes jookides suhkrust mitu korda odavamat GMO maisist valmistatud glükoosi-fruktoosisiirupit, pähklitele ilusa läike saamiseks GMO sojaõli. Ainus võimalus, et meie organismi ei satuks geenmuundatud toitu, on tarbida mahetoitu. Kontrollitud ökoloogilisest põllumajandusest pärit mahetoidu tootmisel ja töötlemisel on keelatud kasutada transgeenseid organisme.