Kirjuta meile
8 põhjust, miks tunned alalõpmata piinavat näljatunnet

Paljudel meist on igapäevaseks kaaslaseks pidev ja piinav näljatunne. Kas mõtled järgmisest toidukorrast juba siis, kui eelmine veel lõpetatudki ei ole? Toome välja kaheksa põhjust, miks hundiisu sind pidevalt piinata võib.

1. Sa sööd liiga vähe.

Kui liigud igapäevaselt palju jala või rattaga ning teed lisaks veel trenni, on ainult loomulik, et su kehal võibki toitainetest ja energiast puudu jääda, kui sööd ainult kolm toidukorda päevas. Sellisel juhul on lahendus lihtne: lisa kolmele põhitoidukorrale kaks tervislikku vahepala ning näljamure saab murtud.

Selleks, et veresuhkur püsiks tasakaalus, ei tekiks liigseid isusid, tujude ega energia kõikumisi, kaal ja hormoonid püsiksid paigal jne on oluline süüa regulaarselt. See tähendab kolme põhitoidukorda: hommikusöök, lõunasöök ja õhtusöök.
Nende vahele võiksid kuuluda väikesed vahepalad, mida mahub päeva sisse vastavalt vajadusele kaks kuni kolm.

Toidukordade ja vahepalade söömise vahele võiks alati jääda 2,5-3 tundi. Heas vahepalas on kombineeritud aeglasemalt imenduvad süsivesikud kvaliteetse valgu ja rasvaga, sest nii püsib täiskõhutunne kauem.

Esimene vahepala peaks jääma hommikusöögi ja lõunasöögi vahele. Paar-kolm tundi peale hommikusööki on õige hetk teha oma toimetustes paus ja süüa näiteks õun koos väikese peotäie mandlitega.

Päeva teine vahepala peaks jääma lõuna- ja õhtusöögi vahele. Kui esimene vahepala on olnud näiteks puuvili ja peotäis pähkleid, siis menüü rikastamiseks võiks päeva teine vahepala sisaldada hoopis köögivilju.

Toored porgandi- ja kurgikangid serveerituna hummuse ehk kikerhernepasta või mõne maitsva taimse pasteediga (retseptid leiad siit) annavad täiusliku kombinatsiooni vajalikest toitainetest.



Loodusväe mõnusa valiku lisatud valge suhkruta vahepalasid ja näkse leiad siit.


2. Sa sõid liiga palju.

Kui õhtul kostitad end rikkaliku õhtusöögiga, milles palju süsivesikuid (sai, pasta, valge jahu, kõrge suhkrusisaldusega tooted jmt),
toodab su keha lisakoguse insuliini, et tõusnud veresuhkrutase jälle alla suruda.

Suhkur ja enamik töödeldud toiduained on kõrge glükeemilise koormusega (mis võtab arvesse nii toidus sisalduvate süsivesikute kvaliteeti kui ka kogust) ning see asjaolu koormab liigselt veresuhkru kontrollimehhanisme kehas.

Valgest jahust valmistatud pagaritoodetes puuduvad seedimise ja ainevahetuse toimimiseks vajalikud toitained nagu näiteks kiudained, mitmesugused fütotoitained, vitamiinid ja mineraalained. 

Soovitame võimalusel eelistada täisteratooteid. Täisteraviljatooted on töötlemata või minimaalselt töödeldud.

Kuna just teravilja kestad ehk kliid sisaldavad suurel hulgal vitamiine, kuidaineid ja mineraalaineid, on täisteraviljatooted tunduvalt tervislikumad ning varustavad meie organismi väärtuslike ainetega.