Kirjuta meile
Kuidas Loodusvägi Malluka juures kokkamas käis

Eellugu

Mallukas kirjutas märtsis ühe blogipostituse, milles muuhulgas olid read: "Mul vanasti oli pork belly põhitoit, mis ma tegin ja ikka tihti, aga nüüd ei taha seda siga kuidagi osta. Veisega sama lugu. Kana ja mereande söön palju, aga rohkem üritan leida taimseid alternatiive. Näiteks ostsin ma Prismast rebitud kaera ja tegin sellega tacosid - no tõesti ei saaks isegi aru, et tegu on taimetoiduga. Tekstuur on lihalaadne ja maitsestades saad just sellise kombo, et sööd ja kiidad. Ja kui on selliseid taimseid võimalusi, miks, jumala ees, elame me ühiskonnas, kus on ok kellegi beebit süüa. Miks me kõik (k.a mina) ei võiks rahumeeli veganid olla ja kõige tähtsam küss: mida ma inisen ja miks ma lihtsalt niiöelda pihta ei hakka, eksole." Haarasime kohe härjal sarvist (või no siinkohal oleks arvatavasti kohasem öelda läätse -või oakotil servast) ning kus tervislikumalt toitumise abi vajatakse, seal on Loodusvägi puhta ja maitsva toorainega ning toitumisnõustaja Katriina Maidla imeliste värviküllaste retseptidega jalamaid platsis.

Rohkem päris toitu ja puhtaid maitseid

Loodusvägi on võtnud oma südameasjaks ja eesmärgiks tutvustada mahedat mõtteviisi. Et meie ümber oleks aina rohkem puhast n-ö päris toitu, mille koostisosade nimekirja lugemiseks ei lähe vaja võõrsõnade leksikoni. Miks peaks keegi üldse eelistama tavatoidust kallimat mahedalt kasvanud toorainet, oleme lahti kirjutanud näiteks selles postituses. Loodusväe valikusse kuulub suur hulk erinevaid mahetoiduaineid. Kõik tooted on 24/7 saadaval meie e-poes loodusvägi.ee. Meie tänane tasakaalustatud menüü oli kokku pandud põhimõttel, et Mallu saaks nii oma kehale kui perele ja sõpradele pakkuda n-ö päris toitu. Päris toitu, mis koosneb puhtast toorainest ja puhastest maitsetest ning annab loodetavasti inspiratsiooni selleks, et süüa edaspidi vähem töödeldud toitu ning rohkem kehale vajalikke toitaineid, vitamiine ja mineraalaineid. Tegelikult saab juba läbi imepisikeste kohenduste keha rõõmust rõkkama panna. Kui teema rohkem huvi pakub, loe palun lisa siit. Kõik plaanis olnud retseptid olid täistaimsed, gluteenivabad, valminud mahedast toorainest ning magusa osa valmistamisel kasutasime ainult looduslikku magustajat - datleid. Seega ei mingit lisatud valget surma. :) Mida tunneb su keha siis, kui sööd liiga palju valget suhkurt, saad lugeda siit. Kindlasti ei saa ja ei peagi oma harjumuste juures kohe jalamaid kõike 100% muutma. Aga iga väike samm on samm selles suunas, et pakkuda oma ühele ja ainsale kehale võimalikult täisväärtuslikku kütust, et võimalikult hea enesetundega võimalikult kaua täisväärtuslikku elu elada.

Midagi magusat

Nonii ja nüüd räägime söögist. Värviküllasest, imemaitsvast, tervislikust, vitamiinirikkast, puhtast toorainest valminud toidust, mida Malluga koos kokkasime.  

Mari lõi samuti käed külge ning tegi endale väikese südamekujulise printsessikoogi. Alustasime magustoidu valmistamisega, kuna šokolaadikook tahtis külmkapis enne söömist veidi taheneda. Koogi põhjaks said Mallul köögikombainis purustatud mandlid ja datlid, täidiseks kookosjoogiga sulatatud tume šokolaad, vaarikad ja banaan. Kattesse mineva tumeda šokolaadi sulatamise käigus tekkis elav arutelu ja klassikaline vastasseis teemal tume vs piimašokolaad. Leerid jõudsid õnneks vaherahuni ning leppisid kokku, et edaspidi võib igaüks kooki oma maitse järgi pisut kohendada. Muu hulgas sai pikemalt räägitud tervislike magustoitude teemadel ning Mallu väitel on kõik tervislikud magustoidud igati tervitatavad, kuniks neid õigete nimedega nimetatakse. Kui keegi pakub magustoiduks tervislikku kooki, mida nimetab Snickersiks, siis peab see ka 101% maitsema nagu Snickers, mitte nagu tervislik magustoit Snickersi ainetel. Nimetagem asju õigete nimedega ja nii tekib inimestel vähem ootuseid ja pettumusi. Jutt veeres ja kook sai kärmelt valmis ning nägi nii isuäratav välja, et kõik kohapeal olnud asjaosalised oleksid meelsasti muu toidutegemise ära jätnud ning meie ürituse koogiga alustanud ja lõpetanud.

Kuna mõtted olid natuke endiselt koogi juures, valmistasime kiireks näljapeletuseks pähklidipi datlitest, India pähklitest ja Loodusväe kookosjoogist, millesse läks maitsenaudingu suurendamiseks tsipake kardemoni. Sellisesse magusasse dipikastmesse on ideaalne dippida õunu ning vaata ainult, et toitev ja tervislik vahepala sul keelt alla ei vii. Retsepti leiad Loodusväe retseptivaramust, vaata lähemalt siit. Mallu ja Mari olid väga positiivselt üllatunud, et pähklitest midagi sellist kokku keerata annab ning kiitsid turgutuse heaks, Kardo tundus jäävat pisut kahtlevale seisukohale.

Midagi soolast

Kui kook lõpuks ikkagi külmkappi maandus, oli täpselt õige aeg, et alustada meie vana lemmiku - isetehtud seemnerikaste näkileibadega. Näkileibade retsepti leiad siit. Sellest toidust sai meie kokkamisürituse konkurentsitu hitt ja Mallu suur lemmik. Edaspidi pole vist muud vajagi, kui suurem ports näkileibu ja pidu läheb käima. Seega kõik Mallu sõbrad, nõudke seemneleivad järgmisel külaskäigul lauale ning kingituseks võite viia erinevaid leivamäärdeid, seega saab külakostimure ka ühe ropsuga murtud. Katteks said näkileivad sedakorda kaks kiirelt ja lihtsalt valmivat toitvat taimset pasteeti, ühe punastest aedubadest ja teise võiubadest. Täpsemad retseptid leiad Loodusväe retseptivaramust.  Pearoaks pakuti Mallu juures läätsesuppi. Miks just läätsesuppi, küsid sa mõttes? Aga sellepärast, et läätsed on suurepärane taimne valguallikas ning nende söömine annab mõnusa täiskõhutunde pikaks ajaks. Kuidas kaunviljade söömine muuhulgas kehakaalu kontrollida aitab, saad lugeda siit. Läätsesupi sõbrad teavad oodata, et rohelistest läätsedest valminud supp kipub mitte kõige atraktiivsem välja nägema. No mis me ikka salgame - see näeb välja nagu pruunikas beebitoit. Seega esimest korda suppi tehes võib juhtuda täpselt nii, nagu Mallu juures juhtus, kui Mallukas supipotti kiigates uuris, kas oleme kindlad, et see kahtlane kraam ikka süüa ka sünnib. :) Siinkohal tasub kõrvataha panna nipp, et kui teha suppi punastest läätsedest, jääb tulemus kindlasti värviküllasem, aga mõlemal juhul maitseb supp kosutavalt ja täidab kõhu pikaks ajaks maitsva taimse valguga. Samal ajal kui supp pliidil podises, tegime valmis vokiroa aedviljade ja kinoaga, mis on ideaalne viis, kuidas lisada päevamenüüsse korralik ports köögivilju, mida peab toitumissoovituste kohaselt sööma 5-7 portsjonit päevas (1 portsjon = 1 peotäis). Vokirooga läinud muljetavaldava toitainelise profiiliga ja kergelt pähklise maitsega Loodusväe kinoa on hea taimse valgu allikas ning hoolitseb hellalt pikka aega kestva täiskõhutunde eest. Vokiroa retsepti leiad siit

Midagi värsket

Vokiroa juurde valmis kerge salat kikerherneste ja maasikatega ning et hammastel ka tööd oleks, lisasime salatisse India pähkleid. Mallu hakkis tomateid ja maasikaid nagu proff ning muu jutu sees saime teada, et Kardo arvates on kikerherned midagi, mida ta väga süüa ei armasta ning tänu sellele on kikerherned ka Mallu jaoks unustusse vajunud. Loodame, et suutsime Mallu kikerherne-närvi natuke puudutada ning edaspidi proovib ta kikerherneid eksperimendi korras Kardole kasvõi tordina sisse sööta, retsepti selleks leiab siit. Ja saigi meie laud kaetud. Suur ja siiras tänu Mallule meid võõrustamast. Saime mõnusas seltskonnas kõhud täis ning loodetavasti jätsime endast maha inspiratsiooni uuteks põnevateks roogadeks ja maitseelamusteks. 



Rohkem pilte ilmub peatselt Loodusväe Facebooki pildigaleriisse. Facebookis jagame ka kõiki iganädalasi retsepte ning blogipostitusi erinevatel toitumise ja tervisliku elustiili teemadel. Seega kui soovid teada, millistel põnevatel teemadel kirjutame või millise hõrgutise retsept viimati ülesse sai, tead küll, mida teha. :)

Pildistas Kerli Fotoraadist

Toode on soovinimekirja lisatud