- Tasub teada, Toit ja tervis, Kehakaal, Mahetoit, Persoonilood
Minu kui treeneri jaoks on toitumise teema alati väga oluline olnud. Alati hoian silmad-kõrvad lahti, et ühtegi võimalust oma toidulauda tervislikumaks muuta mitte maha magada. Ja nagu tellitult sain 2018. aasta lõpus Loodusväelt alustuseks põneva loengu mahetoidu olulisusest ja kasulikkusest ning boonusena kotitäie enimkõnetanud mahetooteid kodus eksperimenteerimiseks.
Maheväljakutse, alga!
Seega väljakutse oma toidulaud mahetoidu abil veelgi tervislikumaks (st kasutada puhast, ilma kemikaalide ja muude kunstlikke lisadeta toorainet) muuta vastu võetud ning asusin tegutsema. Väga põnev oli jälgida, kas ja kui palju muutus toidulaual meie pere igapäevast elu-olu mõjutab. Loodusväe tooteid kasutasin oma perele tavapäraste toitude valmistamiseks. Need on enamasti tervislikud ja kiirelt valmivad toidud. Rohkem toimetamist nõudvatest toitudest tegime kikerhernestest hummust, mis koos herneste leotusega võtab ju tõesti rohkem kui tööpäeva jagu aega. ;) Õnneks valisin maiustamiseks Loodusväe tootevalikust ka nende toorbatoonikesed ja pika kikerherneste leotamise ooteajal sai nälja peletamiseks kõik neli erinevat maiuste maitset ära proovitud. Ja maitsesid toorbatoonikesed suurepäraselt, sest neil kõigil on üks imeline ühine joon - nimelt olid nad kõik magusad!
Minu isiklik salarelv
Kui räägime minu harjumuspärasest toitumisest, siis võin üsna julgelt öelda, et kodune toidulaud on tervislik. Minu isiklik salajane nipp selle saavutamiseks on toitumisnõustajast elukaaslane, kes ka vanad head lemmikud tervisesõbralikumaks muudab. Vahel peame läbirääkimisi, aga tegelikult ei saa küll maitsest aru, kui näiteks toitu olemust on köögiviljade lisamise abil natuke muudetud. Näiteks ei saa salata, et üks minu lemmikroogasid juba lapsepõlvest sisaldab põhimõtteliselt vaid kahte komponenti: pastat ja hakkliha. Nüüd ma nii lihtsalt ei pääse ja läbirääkimiste tulemusena sünnib pasta Bolognese kastmega, kus on kasutatud peale maitsva täisterapasta ja mahehakkliha ka sibulat, suvikõrvitsat (kuhjaga!), lisatud suhkruta tomatipastat ja maitseaineid (suvel Kreekast suveniirina kaasa toodud päikesekuivatatud paprika passib siia eriti hästi!) ja nii olemegi saanud palju toiteainerikkama ja tervislikuma, kuid sama maitsva eine. Aega võtab see lugu minimaalselt 20 minutit ja kui korraga teha valmis suurem ports, võib seda koos värske salatiga süüa kasvõi mitu päeva järjest.
Sa oled see, mida sööd
Treenerina tahan kindlasti isiklikule kogemusele tuginedes rõhutada, et ära unusta igapäevaselt põhitoidukordade vahel vahepalad on olulised! Aga mitte vähem oluline on muidugi toidupüramiidi jälgimine ja nii süsivesikute-valkude-rasvade teadlik tarbimine ja sealhulgas rasvade õige tasakaal. Viimase puhul tundub olevat kõige lihtsam, maitsvam ja kiirem valik smuutid, kuhu sisse saab täpselt nii palju seemneid, pähkleid, eriti maitsvat kookosjooki või kookosõli panna, kui parasjagu vaja on. See on ka hea lihtne variant päevast kaloraaži reguleerida. Smuutit on võimalik valmistada nii põhitoidukorra asendamiseks kiirel päeval või vahepalana. Kindlasti soovitan tarbida eelkõige mahedat toitu, sest et see küll kõlab ehk pisut egoistlikult, aga oma keha parimate soorituste nimel peaksime olema eriliselt ahned ja kasu peal väljas ning just vitamiine, mineraalaineid, kiudaineid, antioksüdante ja muud head kraami saame rohkem ennekõike mahedast toidust! Nii suudame aina rohkem ja lihtsamalt ka endale seatud eesmärke saavutada! Mina igatahes pakatan mahe-energiast. :) PS Kellel toitumisnõustajast elukaaslast tagataskust võtta pole, saab oma toidulaua lihtsa nipiga tervislikumaks muuta ainult sellega, kui kasutab igapäevasteks toidukordadeks rohkem mahetoorainet ning otsib retsepti-inspiratsiooni Loodusväe kodulehel asuvast retseptivaramust, kuhu on kokku kogutud kümneid maitsvaid ja tervislikke ideid.
Kaspar Kaldoja on MyFinessi personaaltreener.