- Toit ja tervis, Mahetoit, Persoonilood
Oma rattamatkast ümber Eesti räägib meile Age, kes ütleb enda kohta nii: „Olen 20-aastane Tartu Ülikoolis füsioteraapiat õppiv neiu,
kes võttis 22. juunil ette rattaretke ümber Eesti. Siiras tahtejõud kodumaad avastada, vastutulelikud toetajad ja armsad sõbrad
olid minuga ja jõudsin 26 päeva hiljem ning ligikaudu 1700 km rikkamana tagasi kodukohta.“
Teekond
Minu teekond algas Tartust ja lõppes Võrumaal lapsepõlvekodus. Esialgu sõitsin Tartust Peipsi äärde, sealt juba Ida-Virumaale ja Eesti põhjarannikule. Püüdsin leida kõige pisemaid metsa- või külateid, mida mööda kulgedes tervele Eestile ring peale teha.
Lääne-Eestisse jõudes sõitsin läbi ka Vormsi saare, Hiiumaa ja Saaremaa läänealad ning sealt juba mandrile tagasi jõudes piiriäärseid teid.
Vahel tegin spontaanseid valikuid natukene eemale, et jõuda ööseks mõnele ilusale RMK lõkkeplatsile.
Toitvad batoonid on suure kiudainesisaldusega, mis pidurdavad süsivesikute imendumist ja tagab veresuhkru pikema tasakaalu. Kiudaineterikas toit tekitab kiiremini küllastustunde ning hoiab kõhu kauem täis.
Ekstreemne matkaelu
Ööbisin enamjaolt telgis ja elasin üsna ekstreemset matkaelu. Toitu saatsin endale postiga, ostsin külapoodidest või kohvikutest ning vett küsisin taludest.
Varud olid mul minimaalsed, et hoida ratast võimalikult kergena. Kerge ratas andis võimaluse sõita ka raskesti läbitavaid metsateid ja kohati leidsin end isegi loomade karjamaadelt või metsast, kus tee oli rohkem ettekujutus kui reaalsus.
Mandlid on sportlaste ja aktiivsete inimeste abimees! Regulaarne mandlite söömine aitab toniseerida lihaseid ning tugevdada närve, mis on eriti tähtis sportlastele ja neile, kes on tihti suure füüsilise koormuse all.
Kuus ööd magasin enda armsate sõprade ja tuttavate juures, ühe öö majutusasutuses ja ülejäänud päevad telkisin RMK lõkkeplatsides.
Kõige raskem aeg oli matka keskpaik, kui sõitsin saartel tugevas laussajus koos vastutuulega ja nii mitmeid päevi järjest.
Minuni jõudsid jutud tormihoiatustest ja inimesed helistasid, et olla ikka veendunud, kas olen elus.
Hiiumaalt Saaremaale jõudes olin juba niivõrd väsinud mind ümbritsevast niiskusest, et ratsionaalne mõistus sundis kõige lühemat teed pidi mandrile tagasi sõitma, kuid sihikindlus ja põhimõte, et kõige raskemal hetkel ei tohi katkestada, sundis edasi sõitma.
Matk lõppes jällegi päikesepaistel ja tunnen uhkust, et ühe enda unistustest mälestuseks muuta suutsin.
Väikesed eesmärgid sillutavad teed suurteni
Teadsin juba enne rattaretke algust, et tuleb seada endale väikesi vahe eesmärke, et vaimselt ja ka füüsiliselt olla võimeline ikka ja jälle edasi minema. Otsustasin koostada toidupakikesi ning paluda sõpradel saata neid Eestimaa erinevatesse paikadesse.
Suurem osa toidupakkidest koosnes Loodusväe toorbatoonidest, kõrrejookidest ja teistest maitsvatest snäkkidest.
Teadmine, et järgmises linnas ootab mind kosutav toidupakk, oli väga suure motiveeriva jõuga.
Olen väga tänulik, et on inimesi, kes toodavad tervise- ja keskkonnasõbralikku puhast toitu, mida on mugav tarbida isegi matkal.
Auga mahedast toorainest valminud suitsuse mekiga läätsesupp sisaldab kolme sorti läätsesid – rohelisi, punaseid ja pruune – tänu millele on supp mõnusalt rikkaliku maise ja tekstuuriga ning suure toiteväärtusega.
Retsept: Matkalise kaerahelbepuder
Iga matkasell teab, et mida vähem on tarvis asju kaasas kanda, seda mõnusam on matkata. Lihtsad, energiarikkad ja kiiresti valmivad matkatoidud väheste koostisosadega on hea matka lahutamatu osa. Üheks seesuguseks on kujunenud minu kui rattamatkaja hommikune kaerahelbepuder.
Vaja läheb: (kogused ühe inimese kohta)
- 50g Loodusväe mahedaid kaerahelbeid
- klaas vett
- kondenspiima suhkruga
- peotäis metsamarju (nt mustikaid) ja/või pool banaani
- soovi korral soolatud maapähkleid
Valmistamine:
Kuumuta gaasipõletil või lõkkel vesi keemiseni ning lisa kaerahelbed. Madalal kuumusel pidevalt segades oota pudru paksenemist.
Loodusväe mahedate kaerahelvestega juhtub see juba paari minuti pärast. Kui puder on parajalt paks, eemalda see küttekoldelt, lisa metsast korjatud marju ja meelepärasteks tükkideks lõigatud pool banaani. Nirista lisaks meelepärane kogus magusat kondenspiima ja lisa soolatud metspähkleid.
Toitev hommikune puder ongi valmis!
Autor: Age Kannumäe