- Toit ja tervis, Mahetoit
Takod bulguri, mustade ubade ja röstitud kõrvitsaga seob kokku kreeka jogurtist valminud kaste. Mis takode puhul parim, neis saab kombineerida just need maitsed, mis sulle meeldivad ja välja jätta koostisosad, mis nii meeltmööda ei ole. Kõrge kiudainesisaldusega proteiinirikkad kohe kasutamiseks valmis mustad oad sobivad nii toidu kõrvale kui ka erinevate roogade valmistamiseks. 4 portsjonit takosid valmivad 45 minutiga.
Röstitud kõrvits:
- 1 väike võikõrvits (umbes 500-600 g)
- 2 spl oliiviõli
- 1 tl kuivatatud tüümiani
- ½ tl suitsutatud paprikat
- näpuotsatäis soola
- näpuotsatäis jahvatatud musta pipart
Bulgur:
- ½ klaasi (125 g) bulgurit
- 1 ½ klaasi (375 ml) kanapuljongit
Täidis:
- 1 spl oliiviõli
- 1 sibul
- 1 küüslauguküüs
- 1 tl suitsutatud paprikat
- ½ tl köömneid
- ¼ tl cayenne'i paprikat
- 150 g Auga ÖKO musti ube
Kaste:
- ½ (125 ml) Kreeka jogurtit
- ½ sidruni mahla
- ½ tl suitsutatud paprikat
- ¼ tl köömneid
- näpuotsatäis cayenne’i paprikat
- näpuotsatäis Loodusvägi Himaalaja soola
- näpuotsatäis jahvatatud musta pipart
Serveerimiseks:
- 8 minitortillat
- 2 avokaadot
- laimi viilud
- värske koriandrit
Valmista nii:
Kuumuta ahi 210 ᵒC-ni.
Röstitud kõrvitsa valmistamiseks lõika kõrvits väikesteks kuubikuteks. Pane kaussi, piserda üle oliiviõliga, maitsesta kuivatatud tüümiani, suitsupaprika, soola ja pipraga. Sega korralikult läbi, et kõik kõrvitsatükid oleksid ühtlaselt vürtsiseguga kaetud. Pane kõrvits ettevalmistatud ahjuplaadile ja küpseta eelsoojendatud ahjus umbes 20 minutit.
Kuni kõrvits küpseb, valmista bulgur. Lase puljong keema. Lisa bulguri ja keeda keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades umbes 10-12 minutit. Valmis bulgur peaks olema pehme, kuid mitte kaotama oma vormi. Vala ära ülejäänud vesi ning lase sel jahtuda. Kui bulgur on jahtunud rulli see kahvliga lahti.
Valmista takode sisu. Kuumuta pannil oliiviõli. Lisa hakitud sibul ja küüslauk. Kuumuta neid keskmisel kuumusel paar minutit samal ajal segades, kuni sibul on pehme. Lisa suitsutatud paprika, köömned, cayenne’i paprika ja mustad oad ning kuumuta segades veel minut aega. Seejärel eemalda pann kuumuselt.
Sega praetud köögiviljad bulguri ja röstitud kõrvitsaga.
Valmista kaste, segades kõik kastme koostisosad korralikult ühtlaseks massiks.
Valmista ette tortillad, kuumutades neid korraks (umbes pool minutit) kuival pannil. Aseta tortillade ühele küljele paar viilu avokaadot ja piserda neid sidrunimahlaga. Aseta selle kõrvale paar supilusikatäit valmistatud täidist. Voldi pooleks, maitsesta värske hakitud koriandriga ja serveeri kreeka jogurtikastmega.