- Toit ja tervis, Mahetoit, Persoonilood
Valmistamise aeg: 20 minutit
Kogus: 4`le
Kiluvahvli valmistamiseks varu järgmised koostisosad:
- 6 tk ÖKO vabakasvatuse muna
- 4 tk Loodusvägi ÖKO meresoola riisivahvlit
- 100 g puhastatud vürtsikilu fileed
- 1 punane sibul
- 1 tl kurkumit
- 1 tl Loodusvägi himaalaja soola
- Veidi musta pipart
- Lisa maitserohelist ja peedilehti
Kokka nii:
Keeda munad al dente umbes 5 minutit ja jahuta külma veega. Purusta kahvliga tambiks ning lisa kurkum, meresool, pipar
ning sega ühtlaseks massiks.
Aseta riisivahvlile peedilehti ning tõsta lusikaga peale munasegu. Keera kilud „rulliks“ ning tõsta munale.
Kaunista maitserohelise, näiteks eestimaise tilli, peterselli ja rohelise sibulaga. Soovi korral võid lisada ka punasest sibulast lõigatud rõngaid.
Koka nipp:
Külmkapis viibinud munad pane potti koos leige veega. Kui vesi on läinud keema hakka võtma aega, ideaalse muna saad 5 minutiga: ümber kõva,
keskelt pehme.
Salati valmistamiseks keeda muna 10 minutit. Kui keedad kauem läheb muna siniseks.
Lisa munakeeduvette alati soola – siis tuleb koor paremini lahti. Kohe kui munad on keenud „ehmata“ neid korraks jääkülmas vees.
Kas teadsid, et...?
Eesti Vabariigi aastapäeva puhul traditsiooniliseks saanud vürtsisoola ehk vürtsikilu on ajaloolise tähtsusega toode, mille valmistamise viis pärineb 19.sajandi alguse Tallinnast. Nimelt olevat vaesed lesknaised hakanud sel ajal kilu loorberi ja vürtsidega tünnidesse laotama neid soolaga säilima „sundides“. See traditsioon levis kiirelt ühelt rannarahvalt teisele Kaberneemest Pärnumaale ja varsti sai vürtsikilust number üks ekspordiartikkel.
Tööstuslikult toodetud vürtsikiludest, mille karbil kujutati Tallinna vanalinna on aga alguse saanud siiani teada tuntud väljend „kilekarbivaade“.
Retsepti koostas: Timo Tepp vabakutseline kokk