- Toit ja tervis, Mahetoit, Persoonilood
Suhkruvaba küpsetis on piisavalt tervislik ja magus alternatiiv, mida pakkuda sünnipäeval või mõnel muul pidulikul tähtpäeval. Sobides eriti neile, kes soovivad hoida oma kaalu ja säästa tervist, kuid magusast mitte loobuda.
Valmistamise aeg: 30 min + küpsetamine ja jahtumine
Kogus: 6-8le
Tordi valmistamiseks varu järgmised koostisosad:
- 5-6 keskmist banaani (300 g taignasse ja 200 g kaunistamiseks)
- 300 g maasikaid
- 100 g muid marju või puuvilju
- 200 g riivitud porgandit
- 2 spl Loodusvägi ÖKO heledat agaavisiirupit
- 2 õnneliku kana muna
- 300 g toorjuustu
- 100 g Loodusvägi ÖKO täisteranisujahu
- 50 g Loodusvägi ÖKO kookosjahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
Kokka nii:
Püreesta 3 keskmise suurusega banaani saumikseriga. Vahusta munad ja sega need puulusikat kasutades banaanidega.
Kaalu jahud ja sega need kokku küpsetuspulbriga ning lisa banaani-muna segule. Segamiseks võid kasutada mikserit.
Riivi porgandid ja pigista neist vesi välja ning lisa jahusegule.
Saadud taigen vala 15 cm läbimõõduga koogivormi ja küpseta 45 minutit 170 kraadises ahjus.
Seni, kuni põhi küpseb, võta külmast välja toorjuust ja sega agaavisiirupiga. Jäta segu toatemperatuurile seisma. Haki banaanid, mis lähevad koogi keskele, maasikad ning pane valmis muud marjad, mida soovid koogile lisada.
Juhul, kui tahad, et toorjuust saaks magusam võid lisada rohkem agaavisiirupit, kuid pead arvestama, et 100 g suhkrut võrdub umbes 1-2 spl agaavisiirupiga. Seega pea meeles, et siirup on kordades magusam kui tavaline suhkur!
Kui põhi on umbes 30 minutit rätiku all jahtunud lõika see terava noaga keskelt pooleks. Määri põhjale toorjuustusegu ja lisa hakitud banaanid. Maitse järgi võid lisada näiteks vaarikaid, mustsõstraid või virsikuid.
Aseta nüüd peale teine koogikiht ja kata see toorjuustuga – nii pealt kui ka külgedelt. Kaunista kook marjadega ning aseta veel 30-40 külmikusse tahenema.
Kas teadsid?
Agaavisiirup on vegan magustaja, mis on naturaalne ja looduslik. Seda saadakse askeetide pühast kaktusest Agave Mexicanast. Agaavisiirup on madala glükeemilise indeksiga, seega ei kõrgenda veresuhkru taset ega vererõhku nagu tavaline suhkur. Agaavi on madala kalorlusega ning tugevdab ka immuunsüsteemi.
Soovitav päevane suhkrukogus ei tohiks tervetel naistel ületada 6 ja meestel 9 teelusikatäit päevas, agaavi puhul seega 0,5 – 1 spl päevas võiks olla optimaalseks koguseks.
Kasuta agaavisiirupit kookides, küpsetistes, ka soolases toidu suhkru asemel. Lisa seda pannkookidele, puuviljasalatites ning hommikuse tee või kohvi sisse!