Kirjuta meile
Kuivatatud marjad vs värsked marjad – kumba eelistada?

Nüüd, kui suvehooaeg on läbi, on hea aeg mõelda marjade kuivatamisele, et nautida kuivatatud marju aasta läbi. Kuivatatud marjad on suurepärane viis säilitada suve maitset ja vitamiine ning tuua päikeseline hõng pimedamatesse sügis- ja talvekuudesse.

Lisaks suurepärasele maitsele on kuivatatud marjad ka tervislik alternatiiv magusatele suupistetele. Need on rikkad vitamiinide ja antioksüdantide poolest, mis aitavad tugevdada immuunsüsteemi ja hoida keha tervena.

Mis on kuivatatud marjad?

Kuivatatud marjad on marjad, millest on eemaldatud suurem osa niiskusest. See muudab need kaalult kergeks ja võimaldab neid säilitada pikka aega. 

Kuidas kuivatatakse marju?

Kuivatatud marju saab kuivatada mitmel viisil, sealhulgas:

Päikese käes kuivatamine: See on traditsiooniline meetod, mis on tuntud juba sajandeid. Marjad laotakse laiali alusele ja jäetakse päikese kätte kuivama. See meetod on aeglane, kuid säilitab marjades rohkelt toitaineid.

Ahjus kuivatamine: See on kiirem meetod kui päikese käes kuivatamine. Marjad laotakse ahjuplaadile ja kuivatatakse madalal temperatuuril. See meetod võib põhjustada marjades mõne toitaine kaotuse.

Dehüdratsioonimasinas kuivatamine: See on kiire ja tõhus meetod. Marjad kuivatatakse masinas, mis eemaldab neist niiskuse. See meetod säilitab marjades samuti rohkelt toitaineid.

Mis on kuivatatud marjade eelised?

Kuivatatud marjad on suurepärane viis saada oma igapäevasest toidust rohkelt vitamiine, mineraale ja kiudaineid. Ja seda naturaalsel moel! Kuivatatud marjad on ka madala kalorsusega ja rasvavabad.

Kuivatatud marjade eelised on järgmised:

Kuivatatud marjad on hea C-vitamiini, kiudainete, mangaani, raua ja kaaliumi allikas.

Nad on madala kalorsusega ja rasvavabad. Kuivatatud marjad on suurepärane viis oma toidule lisada maitset ja toitaineid, ilma et see lisaks palju kaloreid või rasva.

Kuivatatud marjad säilivad toatemperatuuril mitu kuud.

Kuidas kuivatatud marju süüa?

Kuivatatud marju saab süüa mitmel viisil, sealhulgas:

Lisada müslile, jogurtile või pudrule.

Süüa suupistetena.

Lisada salatitele, kastmetele või küpsetistele.

Keeta kompotti või teed.

Kas kuivatatud marjad on sama tervislikud kui värsked?

Kuivatatud marjad on värsketest marjadest väiksemad ja neil on tihedam tekstuur. Need sisaldavad ka vähem niiskust, mistõttu on nende kalorisisaldus ja süsivesikute sisaldus suurem kui värsketel marjadel. Samuti on neid suurepärane kaasa võtta väljasõitudele, võtavad nad ju kordades vähem ruumi ja ei pea muretsema hoidmistingimuste pärast!

Siiski sisaldavad kuivatatud marjad sama palju vitamiine, mineraale ja kiudaineid kui värsked marjad. Mõned uuringud on isegi näidanud, et kuivatatud marjad võivad sisaldada rohkem antioksüdante kui värsked marjad.

Kuivatatud marjade uuringud

Uuring, mis avaldati ajakirjas "Nutrition Research" 2016. aastal, leidis, et kuivatatud mustikad sisaldavad rohkem antioksüdante kui värsked mustikad.

Uuring, mis avaldati ajakirjas "Journal of Agricultural and Food Chemistry" 2017. aastal, leidis, et kuivatatud vaarikad on sama tervislikud kui värsked vaarikad.

Uuring, mis avaldati ajakirjas "Food Chemistry" 2018. aastal, leidis, et kuivatatud maasikad sisaldavad sama palju C-vitamiini kui värsked maasikad.

Kokkuvõttes võib öelda, et kuivatatud marjad on suurepärane alternatiiv värsketele marjadele, eriti kui soovid säilitada suve maitset ja vitamiine aasta ringi. Need on mitmekülgsed, tervislikud ning sobivad suurepäraselt mitmesugustesse roogadesse ja suupistetesse. Kuivatatud marjadel on mitmeid eeliseid, sealhulgas rikkalik vitamiinide, mineraalide ja kiudainete sisaldus ning madal kalorisisaldus.

Kui sul aga endal ei ole soovi marjade kuivatamist ette võtta, leiad meie e-poest suure valiku erinevaid maitseid snäkkidena.

Toode on soovinimekirja lisatud